Bölcsők

Mű adatai:

Alkotók: Mayer Éva, Majoros Áron Zsolt

installáció hanggal
Installáció hangja: Bandor Éva
9 bölcső, 8 vagy 12 oszlop talppal, jelzőtáblák, reflexfólia
változó méret, bölcsők: 80x100x80cm, oszlop: 2m, jelzőtáblák: 20x50cm, 20x90cm, 20x110cmvegyes technika: rozsdamentes acél, plexi lemez, lámpa, gipsz 

fotó: Majoros Áron Zsolt

 

Mayer Éva és Majoros Áron Zsolt a meddőséget és az ezzel járó traumatizált helyzetet dolgozza fel „BÖLCSŐK“ című installációjában, mely deszakralizált térben kerül elsőként bemutatásra, a komáromi Limes Galériában. A munka Mayer Éva doktori mestermunkája. Fontos volt számára, hogy szimbolikusan és gyakorlatilag is társszerzőként férjével, Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel dolgozzanak együtt. Munkájukkal szeretnék felhívni a figyelmet az endometriózisban szenvedő nőkre és a betegségükkel járó problémáikra. Akiknek nem csak a fájdalom keseríti meg az életét, hanem a krónikus betegség gyakran meg is fosztja őket az anyaság élményétől. A betegség ugyanis sokszor meddőséghez vezethet, statisztikailag 50%-ban, mely rémisztően magas szám. (A meddő nők fele endometriózis érintettségű, bár legtöbbjük nem is tud róla.)

Magyarországon a betegtájékoztatás kielégítő, a szakmai cikkek és az ehhez kapcsolódó csoportok száma folyamatosan bővül. A szlovák helyzetről mindez nem mondható el, szinte alig foglalkoznak a témával, nem lelhető fel megfelelő számú szlovák szakirodalom, és nincs ehhez kapcsolódó közösségi fórum sem. Ezért is Szlovákiában kerül elsőként bemutatásra a kiállítás, a Limes Galériában. A művészházaspár rámutat a meddőség problémájára, mely napjainkban minden ötödik párt érintő állapot a statisztikák szerint, s mely nagyon sok helyen még ma is tabutémának számít. A téma kutatásánál Mayer Éva a magyarországi működtetésű, ,,Endometriózis Támogató Csoport” zárt csoportjában tartott felmérést. Az érintettek válaszai nagyban hozzájárultak a munka tartalmi megtöltéséhez, a valós adatok, élettörténetek és tapasztalatok megosztásával. Anonym kérdőív segítségével állította össze kérdéseit: https://www.survio.com/survey/d/X2C9J0P7T6P4I4W7L

 

A kérdések, melyek megjelentek a kérdőívben és a táblákon is:

1. LE TUDNÁD-E ÍRNI AZT AZ ÉRZÉST, AMIKOR KÖZÖLTÉK VELED (VAGY TUDATOSÍTOTTAD MAGADBAN AZ ÉVEK SORÁN), HOGY NAGYON NEHEZEN, VAGY TALÁN SOHA NEM LEHET GYERMEKED?

2. MILYEN LÉPÉSEKET TETTÉL ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY EGYSZER MÉGIS ÉDESANYÁVÁ VÁLHASS?

3. KI MIT TANÁCSOL SEGÍTSÉGKÉNT? MILYEN ÚTBAIGAZÍTÁST KAPTÁL MÁSOKTÓL?

4. HA NEM OKOZ GONDOT, MEGOSZTANÁD-E, HOGY MELYEK VOLTAK A LEGSÖTÉTEBB GONDOLATOK, MELYEKET A MEDDŐSÉGGEL KAPCSOLATBAN ÉREZTÉL MAGADDAL VAGY MÁSOKKAL SZEMBEN?

5. ÉREZTÉL-E BŰNTUDATOT AMIATT, HOGY VALAMIT ROSSZUL TETTÉL AZ ÉLETEDBEN, VAGY NEM VOLT MEGFELELŐ AZ ÉLETVITELED? VALAMIT MÁSKÉPP CSELEKEDNÉL, HA ÚJRA KEZDHETNÉD?

6. MILYEN ÉRZÉSEID VOLTAK A MEDDŐSÉGGEL, HOGY LÁTOD EZT MOST XY ÉV ELTELTÉVEL?

7. KI VAGY MI ADOTT ERŐT AHHOZ, HOGY E SZEMÉLYES TRAUMÁD UTÁN ÉRTELMÉT ÉREZD ÚJRA AZ ÉLETEDNEK, HOGY FOLYTATNI TUDD AZT? MIKOR ÉREZTED, HOGY „TOVÁBB TUDSZ LÉPNI”?

8. MIKOR ÉREZTED (ÉREZTED-E EGYÁLTALÁN), HOGY A TRAUMA MEGERŐSÍTETT ÉS “ÚJ EMBERRÉ” VÁLTÁL? VÁLTOZTAK-E INTERPERSZONÁLIS (MÁSOKKAL VALÓ) KAPCSOLATAID? VÁLTOZOTT-E ÉLETSZEMLÉLETED?

9. MIK SEGÍTETTEK SZÁMODRA A MEGBÉKÉLÉSBEN, A GYÓGYULÁSBAN, A FELÉPÜLÉSBEN A GYERMEKTELENSÉG FELDOLGOZÁSA KAPCSÁN?

10. MIKOR DÖNTENÉL (DÖNTÖTTÉL) ÚGY, HOGY HA VÉRSZERINTI ÉDESANYJA NEM LEHETSZ A GYERMEKEDNEK, SZÍVSZERINTI MÉG IGEN? ELGONDOLKODTÁL AZ ÖRÖKBEFOGADÁSON?

11. EMELKEDETTEBB, ESETLEG SPIRITUÁLISABB IRÁNYT VETT-E AZ ÉLETED EZUTÁN? HOGY ALAKULT A TÖRTÉNTEK UTÁN A HITTEL VALÓ KAPCSOLATOD?

12. ÉRTELMEZTED-E A TRAUMÁT TÁGABB PERSPEKTÍVÁBÓL? MIT CSINÁLSZ AZÓTA MÁSKÉPPEN AZ ÉLETEDBEN?

 

Installálás a deszakralizált térben:

Kilenc bölcső helyezkedik el szétszórtan a templom terének központjában. Számuk szimbolizálja a magzati fejlődés kilenc hónapját. A bölcsők rozsdamentes acéllemezből épülnek fel, felső részüknek plexirétegét finom szemcsézettségű fehér gipszréteg borítja. A bölcsők belsejében elrejtve fényforrás található, így a folyamatosan megszáradó és berepedező gipszfelületek egyre inkább kiadják a babák sziluettjeit. Az agyag száradási időtartama különböző stádiumokat mutat, melyek az idő múlásával változásnak. Vagyis a feszes víztükrös felület egészen a berepedezett megszikkadásig terjed. A végső száradás után valóban láthatóvá válik a baba-formák léte vagy hiánya. A bölcsők belülről világítanak a sötétben, mint a remény különböző lehetőségei. A bölcsők körül szétszórtan nyílformájú táblák találhatóak oszlopokon elforgatva, melyeken a kérdőívben összegyűjtött tapasztalatok kérdésekként, illetve válaszokként jelennek meg. Megadják a lehetséges irányokat, amelyeket továbbgondolhatunk, vagy amely utakon továbbmehetünk...

Az installációhoz hang is párosul, az interjúkban megkapott anonym válaszokat és személyes történeteket Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművész személyesítette meg. A tér viszhangos akusztikája az installáció hangjával együtt drámai és selytelmes hatást keltett.

Bölcső: az új élet, a születés, a kezdet szimbóluma. Az anyaméhhez hasonlóan a védelmet és a biztonságba való visszatérést asszociálja. Élethajó, bárka szimbólum is, lehet bárka vagy sajka formája is, ilyenkor az utazást, az élet tengerén való átkelést jelképezi. A Bibliában a gyermek Jézus fekvőhelye, a keresztény ikonográfiában a bölcsőben fekvő gyermek Szent Ambrus attribútuma (akit egy gyermek közbekiabálására választottak püspökké – Legenda Aurea). Apácakolostorokban a meditáció elősegítésére tették a gyermek Jézus szobrát a bölcsőbe. A bölcső a születés metafora mellett a sírhelyre is utal: ahogy Vörösmarty Mihály írja Szózatában, „bölcsőd az, s majdan sírod is“, vagy ahogy Kosztolányi Dezső a „Koporsó és bölcső közt“ című versében az anyához kötődő életút kezdetét szimbolizálja

 

A Bölcsők kiállításhoz kapcsolódó fontosabb cikkek és interjúk:

BOROS Lili: Egyetemes traumák. Mayer Éva és Majoros Áron Zsolt kiállítása. Új Művészet, 2018/6, 48–49.
http://www.artlimes.hu/cikk?id=656

MISLAY Edit: A hiány és a remény bölcsői. Új Szó, 2018. 71. évf. 140. szám, 10.
https://ujszo.com/kultura/a-hiany-es-a-remeny-bolcsoi

Sinkovics Szilvia: Endometriózis, meddőség – közösen könnyebb lenne megoldani a problémákat!, Képmás online magazin, 2018.09.12.,
https://kepmas.hu/endometriozis-meddoseg-kozosen-konnyebb-lenne-megoldani-a-problemakat?fbclid=IwAR3oOhVIM60Vt8Tk6xdsU90HGiLoxi8Okl5HXRzyA4hnC9FAX-uWBTaqhhQ, letöltés ideje: 2018.10.30.

B.VIDA Júlia: Tabutémákat is feszeget alkotásaiban Mayer Éva, Magyar7, 2018.08.11.
https://ma7.sk/kultura/tabutemakat-is-feszeget-alkotasaiban-mayer-eva

DERZSI Bernadett: Az endometriózis, Új Nő, 2018. július 10.
https://www.ujno.sk/az-endometriozis

Fontosabb TV interjúk:

(16:20 perctől) Szlovák TV magyar adása:
http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13131/158056?fbclid=IwAR30XhgV0IqU3ndpoqbS-ODdbRjsZvY87WA4T-WHOranl2OUA0NVk_TNDfI#1065

https://www.facebook.com/hirek.sk/videos/1834339733313187/Uz
pfSTYyMDQwMTU3NDoxMDE1NjM4MDUyNjk1NjU3NQ/