Magánterület Egopolis határán - Hiba és Társai

 

(2013-)

interaktív-installáció (fényvisszaverő reflexfólia, jelzőtábla, projector, laptop, billentyűzet), 100 x 150 cm

1. installációs verzió: "HIBA ÉS TÁRSAI", MKE Doktori Iskolájának kiállítása, Kortárs Magyar Galéria, Dunaszerdahely, (SK), 2013

2. installációs verzió: "BEVÉSŐDÉS", Debreceni Nemzetközi Művésztelep, MODEM, Debrecen, 2016

A munka koncepciója a társadalmi nyomás és a sztereotípiák megfigyelésén alapszik, amelyek által az egyéni lét sérülhet. Megszületésünk után már célpontokká válunk. Megválaszthatjuk utunkat, hogy például a többség vagy a kisebbség csoportjához tartozunk-e? Ez az egyén döntése, amely valójában személyiségfüggő, ki-ki amit választ. 
Fontos, hogy sorsunkat ne engedjük ki a kezünkből. Lényeges és elengedhetetlen a belső hangra való összpontosítás és figyelem, mindez akár a hit megerősítése által is lehetséges.
HIBÁK: Hiba lehet a koncentráció és a belső hangra figyelés hiánya. Hiba lehet a társadalmi nyomás általi behódolás és beolvadás. Hiba lehet a kategorizálás a társadalom felől. Ugyanakkor hiba lehet az egyén túlzott elzárkózása is. Mi akkor a megfelelő megoldás...?
Az interaktív installáción keresztül célom volt felmérni és összegyűjteni a nézők által megélt, illetve az ő általuk megtapasztalt társadalmi hibákat.
A következő kérdés volt leolvasható és kitölthető az első számítógép monitoránál: „Egy szóval, mi a hiba? / Jedným slovom, čo je chyba? / What is an error in a word?”

A következő kérdés volt leolvasható és kitölthető az első számítógép monitoránál: "Egy szóval, mi a bevésődés?" / What is an imprinting in a word?"

A néző által beírt hiba szó helyzetét meg lehetett határozni a kivetített munka tetszőlegesen kiválasztott felületén, ahol egy ENTER gombnyomással megjelent az általuk kiválasztott szó.

A nézők által beírt szavak válogatott listája a "Egy szóval, mi a hiba?" kérdésre:

ADÁSHIBA

FAGY

LEHETŐSÉG

JUTALOM

TÉVEDÉS

RONT

VÉTEK

TRIANON

SZLOVÁKIA

MINDEN

SEMMI

ÁGY

NEM TUDOM

EMBERKE NINCS HIBA

DE VAN

SZERETSZ?

CAPITALIZM

EMBEREK

MOST

GERMÁNOK

TÉVEDÉS

HIDASOK

stb

 

Publikáció:

Mayer Éva: A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának „Hiba és Társai“ csoportkiállítása. Periférián provincializmus nélkül, katalógus előszó, Színkópia Műhely, Budapest, 2014